logo sunshine stuga
aktiviteter

Det finns alltid något roligt att göra i området, oavsett väder eller årstid. Våra personliga favoriter är:

Forsaleden

Forsaleden är en vacker vandringsled. Området kring Forsa är fascinerande och sägenomspunnet med kulturlämningar, vacker natur och en vattenpark som formats av naturen. Leden följer Forsaån genom delvis stenig terräng över en bro och en träspång. Längs vägen finns vattenfall, bäckar och dammar. Bland annat på grund av den kalkrika berggrunden växer här ett antal ovanliga växtarter. Mineralerna påverkar också vattnet, som här och var har ett fint grönt skimmer. Vindskydd finns vid Forsabadet (badplatsen), vid Herrevadsströmmen och vid Fäbodvallen.

Kontrollera på webbplatsen vilka parkeringsalternativ som finns. Vissa måste betalas. 

Upplysta stigar finns på flera ställen i kommunen Bräcke. Tänk på platserna:

  • Gällö
  • Bräcke
  • Pilgrim City
  • Kälarne

Dessa spår är lämpliga för langlaufen och längdskidåkning

Kroktjärnsleden

Punkten på Google Maps kan nås med bil. Det finns en glänta där du kan parkera. Stigen leder genom skogen och sedan upp på en liten kulle med en vacker porlande bäck intill. Efter några kilometer når du Kroktjärn, som är en del av Gimdalens fiskevårdsområde. Vid Kroktjärn kan du vandra upp till toppen. Utsikten över trädtopparna är milsvid.

Leden passerar flera platser av kulturellt och naturligt intresse. Bland annat en stor fångstgrop och ruinerna av en gammal herdestuga. Vid rastplatsen kan du se resterna av en gammal ruin och resterna av en kolgruva.

Klevens Topp

Vandringsled med milsvid utsikt över det omgivande landskapet till toppen av Kleven. Vid Idsjöns strand börjar leden vid Klevsand. I början av leden finns en stenålderskyrkogård. Här finns också kulturlämningar som älggropar och ruiner.

Vid den brantaste delen av leden finns ett rep för säkerhets skull, så var försiktig!

Vandringen fortsätter genom vackra skogar. Den slutar på toppen med lavbeklädda hålor. När du når toppen, var försiktig när du går längs kanten av klippan! Vägen ner är densamma som vägen upp i relativt brant terräng. En spännande vandring på 2,5 km. 

Mickelbacken Gällö SK

Nära stugan ligger Mickelbacken där du kan åka skidor och snowboard. Det finns olika svårighetsgrader och spår. 

Du kan också ta lektioner och hyra utrustning. 

Mer information och öppettider finns på Mickelbackens webbplats.

Kunskapsleden

Del av Gimånsleden. Längs stigen finns många grillskjul. Stigens träplankor kan vara mycket hala. Efter 3 km kommer du in i skogen. Vägen tillbaka är samma väg. Om du vill gå så långt, följ de gula kryssen i skogen.

Kullaleden

Rutten går genom mycket varierande landskap. Sträckan till Kulla är mycket speciell med sina kala berg och steniga landskap. Från utsiktsplatsen på toppen har du en fantastisk utsikt över Gimdalen och det omgivande området.

Kullaleden börjar vid avtagsvägen i slutet av vägen ovanför Herrgårdsboan. Leden följer sedan en stig genom skogen, förbi ett litet kärr och vidare till en vacker sjö i skogen, där du kan stanna och ta en paus.

Efter sjön går leden brant upp till Kulla. Glöm inte att hitta kaffekannan i trädet! Vid slutet av vandringen – utsiktsplatsen på toppen – finns en raststuga med eldstad. Därifrån har du en fantastisk utsikt över hela Gimdalen och närområdet.

På vägen tillbaka passerar du ett röse från 1300-talet. Detta är en del av Gimdalens historia;

Jamtli

Jamtli är ett museicentrum i Östersund med tre museer på en och samma plats. Här möts historia, konst och kulturhistoria. Tillsammans skapar de en unik upplevelse som är både underhållande och gripande. Jamtli förvaltar stora samlingar av föremål, fotografier, böcker och konst. Vi anordnar också omfattande aktiviteter för allmänheten och skolor.

Kring jul kommer den ”riktiga” jultomten på besök med sina renar, där du kan ge honom din önskelista och träffa honom personligen.

Östersund

Jämtlands huvudstad

Här finns ett brett utbud av butiker, caféer och restauranger. Östersund har också en rad attraktioner och aktiviteter att erbjuda. Se Östersunds hemsida för mer information;

Tännforsen

Sveriges största vattenfall finns vid Tännforsen. Det är alltid öppet och gratis att besöka. Var noga med att klä dig och gå efter förhållandena. Närmaste avstånd till vattenfallet från parkeringsplatsen är 200 meter. Det finns ingen belysning runt vandringslederna.

En serviceavgift på 30 SEK per timme/fordon tillkommer för öppna toaletter om möjligt och avfallshantering.

En turistbyrå är öppen under sommarmånaderna, där du också kan få ett mellanmål och en drink. Se hemsidan för öppettider.  

Klätterpark

Klätterparken består av 11 banor, 7 zip lines och 1 zip drop (fritt fall).

I denna klätterpark kan barn i åldrarna 5-9 år klättra i sällskap med en betalande vuxen. Barn som är 10 år eller äldre kan klättra på egen hand.

Kontrollera webbplatsen för plats, öppettider och bokningar för klättringspass.

Moose Garden

De ger möjlighet att interagera med älgar och se skogens konung på nära håll i sin naturliga livsmiljö. Med hjälp av våra erfarna guider kan du tillbringa tid med dessa otroliga djur på våra turer.

Glassbaren

Glassbar: Sveriges mångfaldiga mästare

Adress:

Bräcke Skolgatan 2, 840 60 Bräcke.

Folketshus

Oavsett om du är ute efter en kopp kaffe med något sött till eller en rejäl lunch så hittar du det här. Folketshus har alltid minst två rejäla lunchbufféer att välja mellan, och vår fräscha salladsbar erbjuder alltid ett varierat utbud.

Plocka bär

I slutet av augusti och hela september är skogarna fulla av de mest utsökta bären. På webbplatsen nedan hittar du en lista över alla bär som du kan äta.

Det är också en rolig plats att lära sig mer om detta vackra land ur ett amerikanskt perspektiv.

Hundspann

Mer information följer, eller fråga

Summer tourist card