Aktiviteter

Områdena Bräcke, Stugun och Gällö i Jämtland är dolda pärlor som erbjuder en mängd olika aktiviteter under hela året, vilket gör dem till perfekta destinationer för både naturälskare och äventyrssökare.

På sommaren visas regionens naturliga skönhet upp till fullo. Området är ett paradis för vandringsentusiaster, med stigar som slingrar sig genom täta skogar och längs glittrande sjöar, som erbjuder fridfulla platser för picknick och hisnande vyer. Revsundssjön är ett måste för vattenaktiviteter, där du kan njuta av att simma i det klara, uppfriskande vattnet. Sjön är också en populär plats för fiske, med ett överflöd av gädda, abborre och öring som bara väntar på att fångas. Om du föredrar att utforska på två hjul är cykling genom det böljande landskapet och de pittoreska byarna ett underbart sätt att insupa den fridfulla atmosfären i Bräcke och Gällö.

När vintern kommer förvandlas landskapet till ett vinterunderland. Mickelbacken i Gällö är den självklara platsen för skidåkning och snowboardåkning, med backar som är perfekta för familjer och nybörjare. Längdskidåkning är ett annat fantastiskt sätt att uppleva den snöiga terrängen, med väl underhållna leder som tar dig genom lugna skogar och öppna fält. För den som söker lite mer spänning är snöskoteråkning ett spännande sätt att utforska de vidsträckta, snötäckta landskapen i området. Regionen är också perfekt för isfiske, ett fridfullt och givande vintertidsfördriv.

Året runt arrangerar lokalsamhället i Bräcke och Gällö en mängd olika evenemang och kulturella aktiviteter. Revsundssjön är ett nav av aktivitet både sommar och vinter, med evenemang som fisketävlingar och vinterfestivaler som för människor samman. Jamtli, friluftsmuseet i närliggande Östersund, är också värt ett besök för att få en smak av lokal historia och kultur.

Oavsett om du letar efter utomhusäventyr, lugna naturupplevelser eller en chans att fördjupa dig i lokala traditioner, erbjuder Bräcke- och Gällöområdena något speciellt under varje säsong. Kom och utforska den unika skönheten och charmen i denna del av Jämtland! 

Moose at Moose Garden
Illuminated cross-county ski tracks

Forsaleden

Forsaleden är en hisnande vandringsled som tar dig djupt in i det förtrollande landskapet runt Forsa, där historia och natur flätas samman. Området är en skattkista av kulturlämningar, fantastisk natur och till och med ett naturligt bildat vattenland som inte liknar något du sett tidigare. När du följer leden längs Forsaån kommer du att navigera genom stenig terräng, korsa charmiga broar och promenera längs träspångar. Här finns magiska vattenfall, porlande bäckar och lugna dammar. Tack vare de rika mineralerna i den lokala berggrunden skimrar vattnet här ofta med en unik grön nyans, vilket skapar en verkligt fascinerande syn.

Längs vägen hittar du mysiga vindskydd vid Forsabadet, Herrevadsströmmen och Fäbodvallen, perfekta för att ta en paus och njuta av den fridfulla omgivningen. För parkering, se till att kontrollera webbplatsen för detaljer, eftersom vissa områden kan ha en avgift. 

Upplyst längdskidspår

Elljusspår finns på flera ställen i Bräcke kommun. Tänk på platserna:

  • Gällö
  • Bräcke
  • Pilgrimsstaden
  • Kälarne

Dessa leder är lämpliga för långlopp och längdskidåkning

Kroktjärnsleden

Startpunkten på Google Maps är lättillgänglig med bil och leder dig till en glänta där du kan parkera. Därifrån tar leden dig genom en lugn skog och uppför en svag kulle, med en charmig porlande bäck som ackompanjerar dig längs vägen. Efter några kilometer når du Kroktjärn, en vacker plats inom det skyddade fiskeområdet Gimdalen. Här kan du fortsätta vandringen upp till toppen, där du belönas med en hisnande utsikt som sträcker sig miltals över trädtopparna.

När du följer leden kommer du att stöta på flera platser av kulturell och naturlig betydelse, bland annat en stor fångstgrop och ruinerna av en gammal herdestuga. Rastplatsen ger en glimt av det förflutna med resterna av en gammal ruin och spår av en kolgruva, vilket ger ett historiskt lager till ditt naturfyllda äventyr.

Klevens Top

Vandringsleden till toppen av Kleven bjuder på en hisnande panoramautsikt över det omgivande landskapet. Leden börjar vid Idsjöns strand i Klevsand och ger dig omedelbart en historisk inblick med en stenålderskyrkogård i början. När du fortsätter kommer du att stöta på kulturella lämningar som gamla älggropar och ruiner, vilket ger ett fascinerande lager till din resa.

Leden slingrar sig genom vackra skogar och blir brantare när du närmar dig toppen. För säkerhets skull finns det ett rep vid den brantaste delen – var försiktig här! Vandringen kulminerar på toppen, där lavbeklädda hålor och fantastisk utsikt över klippkanten väntar. När du utforskar toppen, var försiktig nära klippans kant. Återresan följer samma väg ner, i relativt brant terräng. Denna 2,5 km långa vandring är både spännande och givande och erbjuder en unik blandning av naturlig skönhet och historiska intriger.

Mickelbacken Gällö SK

Mickelbacken ligger nära Gällö och är en fantastisk plats för skidåkning och snowboardåkning, med spår för alla nivåer av expertis. Oavsett om du är ny i backen eller en erfaren åkare kommer du att hitta det perfekta spåret. Lektioner och uthyrning av utrustning finns tillgängligt, vilket gör det enkelt för alla att delta i det roliga. Om du bor på Stuga Bergvik har du bara ett kort avstånd till Mickelbacken. För mer information och öppettider, besök Mickelbackens hemsida.

Kunskapsleden

Denna stig är en del av Gimånsleden och har flera grillskjul längs vägen, perfekt för en avkopplande paus. Var försiktig, eftersom träplankorna på stigen kan bli ganska hala. Efter ca 3 km kommer du in i skogen. Återresan följer samma väg tillbaka. Om du är sugen på en längre vandring är det bara att följa de gula kors som är markerade i skogen.

Kullaleden

Rutten erbjuder en resa genom varierande och fantastisk natur, där sträckan till Kulla är särskilt unik med sina kala berg och klippiga landskap. Från utsiktspunkten på toppen belönas du med en hisnande utsikt över Gimdalen och de omgivande områdena.

Kullaleden börjar vid avtagsvägen i slutet av vägen ovanför Herrgårdsboan. Därifrån slingrar sig leden genom en skogsstig och passerar ett litet träsk innan den når en pittoresk skogssjö, perfekt för en avkopplande paus.

Efter sjön klättrar leden brant upp till Kulla. Se till att hålla utkik efter kaffekannan som är gömd i ett träd längs vägen! I slutet av vandringen kommer du till utsiktsplatsen på toppen, där en picknickstuga med öppen spis väntar. Härifrån kan du njuta av panoramautsikten över Gimdalen och vidare.

På vägen tillbaka passerar du ett historiskt röse från 1300-talet, som ger en inblick i Gimdalens rika historia.

Jamtli

Jamtli, beläget i Östersund, är ett levande museicenter som samlar historia, konst och kulturarv på en unik plats. Här erbjuds en fängslande upplevelse som är både underhållande och tankeväckande. Jamtli är hem för stora samlingar av artefakter, fotografier, böcker och konst och erbjuder också ett brett utbud av aktiviteter för besökare i alla åldrar, inklusive särskilda program för skolor.

Under julsäsongen väcks Jamtlis magi till liv när den ”riktiga” jultomten kommer på besök med sina renar. Det är ett speciellt tillfälle för barn och familjer att träffa tomten personligen och lämna över sina önskelistor, vilket ger en verkligt minnesvärd julupplevelse.

Östersund

Östersund, den livliga huvudstaden i Jämtland, är en stad full av charm och variation. Här finns ett stort utbud av butiker, kaféer och restauranger, vilket gör det till en utmärkt destination för shopping och middagar. Utöver den livliga stadsscenen erbjuder Östersund en mängd attraktioner och aktiviteter. Du kan utforska kulturella landmärken som Jamtli, ett interaktivt museum som väcker historien till liv, eller ta en promenad längs Storsjöns pittoreska stränder.

Utomhusentusiaster kommer att hitta mycket att göra, från skidåkning i de närliggande bergen under vintern till vandring och cykling under de varmare månaderna. Staden är också värd för olika festivaler och evenemang under hela året, bland annat musikfestivalen Storsjöyran och de traditionella julmarknaderna. Oavsett om du är intresserad av kultur, natur eller bara vill njuta av den lokala livsstilen, så har Östersund något för alla. För mer information om allt som staden har att erbjuda, besök Östersunds officiella webbplats.

Tännforsen

Sveriges största vattenfall, Tännforsen, är ett fantastiskt naturunderverk som alltid är öppet och gratis att besöka. Närmaste entré ligger bara 200 meter från parkeringsplatsen, men se till att klä dig lämpligt och var försiktig på stigarna eftersom det inte finns någon belysning längs vägen.

En serviceavgift på 30 kr per timme och fordon tas ut för att upprätthålla öppna toaletter (när sådana finns) och avfallshantering. Under sommarmånaderna finns det en turistbyrå där du kan köpa något att äta och dricka. För mer information och för att kontrollera öppettiderna, besök deras webbplats.

Moose Garden

Moose Garden erbjuder en unik möjlighet att komma nära majestätiska älgar i deras naturliga miljö. Besökarna kan lära sig mer om dessa otroliga djur, observera dem på nära håll och till och med mata dem. Det är en oförglömlig upplevelse för alla åldrar.

Både barn och vuxna kommer att njuta av de guidade turerna, där kunnig personal delar med sig av fascinerande fakta om älgarna och deras livsmiljö.

För att få veta mer om plats, öppettider och bokningsalternativ, besök Moose Gardens webbplats.

Klätterpark

Klätterparken har 11 spännande banor, 7 linbanor och ett spännande zip drop för en upplevelse med fritt fall.

Barn i åldern 5-9 år kan delta i det roliga i sällskap med en betalande vuxen, medan de som är 10 år och äldre kan klättra på egen hand.

För mer information om plats, öppettider och för att boka klätterpass, se hemsidan.

Glassbaren

Glassbaren i Bräcke är ett måste att besöka, känd som Sveriges flerfaldiga glassmästare. Denna älskade glassbar erbjuder ett utsökt utbud av smaker som garanterat kommer att glädja dig.

Du hittar Glassbaren på Bräcke Skolgatan 2, 840 60 Bräcke. Missa inte att smaka på några av landets bästa glassar!

Folketshus

Folketshus Bräcke är en levande mötesplats som erbjuder mer än bara god mat. Njut av en rejäl lunch från våra dagliga bufféalternativ, kombinera den med en fräsch sallad från vår varierade salladsbar, eller kom bara förbi för kaffe och något sött. Förutom våra matställen har Folketshus en mysig biograf och en teater, vilket gör det till den perfekta platsen för att koppla av och njuta av den lokala kulturen. Oavsett om du ser en film eller en liveföreställning är Folketshus Bräcke den perfekta platsen för att samlas och varva ner.

Picking berries

Bärplockning i Jämtland är en omhuldad tradition som inbjuder dig att utforska regionens naturliga skönhet samtidigt som du njuter av dess läckra bounty. Området är hem till en rik variation av vilda bär, var och en med sin egen unika smak och säsong.

På sommaren och i början av hösten kan du hitta saftiga blåbär som täcker skogsmarkerna, perfekta att äta som snacks eller baka paj på. Lingon, med sin klarröda färg och syrliga smak, är ett annat vanligt fynd som ofta används för att göra sylt eller serveras tillsammans med traditionella svenska rätter. Hallon och hjortron, som är mer sällsynta, är uppskattade för sina söta och lite syrliga smaker – särskilt hjortron är en gyllene skatt som finns i våtare, mer mossiga områden.

När du plockar bär ska du leta efter mogna, färgglada bär och vara uppmärksam på den lokala miljön, eftersom vissa bär, som hjortron, växer i känsliga miljöer. Ta med en korg, njut av den friska luften och upplev det enkla nöjet att samla in naturens gåvor i hjärtat av Jämtland.

Hundsläde

Mer information kommer att följa

Stuga Bergvik Wintermap
Click to enlarge
Stuga Bergvik Summermap
Click to enlarge